Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جهان نيوز»
2024-05-03@02:09:55 GMT

در ماه رجب خودمان را خرج وجودمان کنیم

تاریخ انتشار: ۱۹ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۳۰۶۰۲۴۸

در ماه رجب خودمان را خرج وجودمان کنیم

به گزارش جهان نيوز، تمام دستورات دین مشتمل بر وجهی صوری و وجهی باطنی‌­اند و به بیان اهل معنا، انسان به میزان توجهش به باطن و حقیقت اعمال، نیتش خالص­تر شده و صورت عملش زیباتر، به همین میزان عملش مودّی به قرب بیشتری می­‌شود. از این رو درک حقیقت و وجه باطنی اعمال یکی از بایسته­‌های انسان مومن است. 

در طول تاریخ شیعه کتاب­‌های متعددی در ترتیب و توضیح دستورات عملی، مطابق ایام و ماه­‌های مختلف سال نگاشته شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در صدر سنت نگارش چنین آثاری مرحوم سید بن طاووس رضوان‌­الله‌­تعالی علیه قرار دارد که در کتاب­‌هایی نظیر اقبال الاعمال و فلاح السائل، روایات و دستورات اهل بیت علیهم­‌السلام را گرد آورده­‌اند. دیگر از بزرگان نظیر کفعمی نیز عموما در آثار خود به نقل و تدوین روایات و دستورات عملی پرداخته‌­اند. مشهورترین اثر در این سنت، اثر گزیده و جامع مرحوم شیخ عباس قمّی است به نام « مفاتیح الجنان».
هرچند تمامی بزرگان این سنت، خود توجه به باطن اعمال و وجه حقیقی دستورات داشته­‌اند، اما در آثار آنان جنبه بیان اسرار عبادات و حقایق باطنی دستورات حضور کمرنگی دارد و معمولا به اشاراتی خلاصه شده است.

در حالی که در سنت متاخر علما و عرفای شیعه، این توجه وجه اساسی و جدی به خود گرفته است. آثاری نظیر سرالصلاه و آداب الصلاه مرحوم امام خمینی (ره)، و المراقبات میرزا جوادآقا ملکی تبریزی نمونه­‌های مشهوری از این توجه اخیر هستند؛ که با حفظ الزامات سنت نقلی و روایی گذشته، و همراه با بیان دستورات عملی متناسب با ایام سال و ماه، سعی در توضیح اسرار و باطن سیر و سلوک و دستورات عملی سلوک الی الله دارند.
کتاب «ادب حضور(دفتر اول): اسرار ماه رجب» اثر استاد محمدتقی فیاض­‌بخش در ادامه همین سنت است.

ایشان در این کتاب، با اشاره به اهمیت اساسی ماه رجب در سلوک الی الله، توضیحاتی در خصوص جوهره و ضرورت عبودیت و سلوک الی الله داده و به بیان گزیده‌­ای از مهمترین دستورات عملی این ماه پرداخته­‌اند. وجه ممیّز این اثر، اولاً بیان ساده حقایق توحیدی و دستورات دینی متناسب با زبان روز است، ثانیا ذکر حقایق و دستوراتی است که نگارنده بصورت سینه­ به ­سینه از اساتید و علمای متاخر شیعه بخصوص مرحوم استاد آیت­‌الله شیخ علی پهلوانی سعادت­‌پرور – شاگرد خاص سلوکی مرحوم علامه طباطبائی(ره)- دریافت نموده است.

وجه ممیّز دیگر این اثر، ارجاعات متعدد کتاب به آثار روایی و حدیثی اصیل و نوشته­‌های اهل معنا است، که اتقان و وثاقت علمی اثر را بالا برده است.

خواننده این کتاب علاوه بر ملاحظه مجموع دستورات و حقایق و اسرار ماه رجب، ما کلیاتی درباب سیر و سلوک الی الله بخصوص در مکتب امام امت(ره) و علامه طباطبائی(ره) آشنا می­شود.

در قسمتی از کتاب در خصوص مراقبات ماه رجب چنین می­‌خوانیم:
«این وصیّت مرحوم استاد سعادت‏‌پرور بود که تلاش کنیم در ماه رجب، بر خلاف جریان و مسیر این روزگار شنا کنیم؛ بیاییم قدری خود را خرج وجود خودمان کنیم. لذا لازم است که در میان زشتی‌ها و صفات ذمیمه‏‌ی خود بررسی دقیق کرده و آن رذیله‌‏ای که فکر می‏کنیم بیشتر مزاحم است و توان مبارزه با آن را داریم، در نظر بگیریم و به طور جدّی با آن مقابله کنیم و مراقبه‏ی خود را بر ترک آن صفت ذمیمه قرار دهیم و هر شب محاسبه‏‌ی دقیقی نسبت به آن وصف داشته باشیم.»

نکته‌‏ی دیگر آن‏که تجربه نشان داده شیطان در روزهای آخر ماه‌‏های عزیز، حملات بیشتری دارد و تلاش می‏کند تا همه‏‌ی زحمات انسان را یک‏باره با یک گناه یا عصبانیت و یا رفتار زشت ناگهان از بین ببرد؛ چنان‌که استاد می فرمود:

«گاهی یک عصبانیت، بیست سال انسان را به عقب می‌اندازد.»
از همین رو لازم است که سالک به تناسبی که در این سه ماه پیش می‏رود، مراقبه‏‌ی خود را نیز بیشتر و دقیق‏تر بنماید تا از مهالک شیطان در امان باشد.»

کتاب «اسرار ماه رجب» از سوی انتشارات فردافر به قیمت ۹۵۰۰ تومان به بازار کتاب عرضه شده است.

منبع: فارس

منبع: جهان نيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jahannews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جهان نيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۰۶۰۲۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اهمیت توجه به خودشفقتی در چیست؟

یک روان‌شناس گفت: در دنیای امروز به آسانی گرفتار انتقاد از خود و سرزنش خود هنگام اشتباه یا ناکامی می‌شویم، اما چه می‌شود، اگر به جای این سختی، با خودمان مهربان باشیم و با شفقت به خودمان نگاه کنیم؟ اینجاست که مفهوم خودشفقت معنا پیدا می‌کند.

سارا محمدی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: خودشفقت به معنای رفتار دوستانه و درک‌کننده با خودمان در لحظات سختی و چالش است؛ این به معنای نادیده گرفتن اشتباهات یا ضعف‌هایمان نیست، بلکه به معنای پذیرش آنها به عنوان بخشی از تجربه انسانی و ارائه حمایت و تشویق به خودمان برای حرکت به جلو است.

وی افزود: تفاوت های ظریفی بین خود شفقت، عزت نفس و خودباوری وجود دارد؛ عزت نفس به ارزیابی کلی شما از خودتان اشاره دارد و احساسی است که شما در مورد ارزش و لیاقت خود دارید؛ خودباوری به این معنا است که شما به توانایی‌های خود برای رسیدن به اهدافتان و غلبه بر سختی‌ها ایمان دارید، اما «خود شفقت» به مهربانی و درک شما نسبت به خود، به خصوص در زمان‌های سختی گفته می‌شود.

مدیرعامل انجمن صنفی مراکز مشاوره و روان‌شناسی استان اصفهان بیان کرد: در واقع «خود شفقت» به معنای بخشش خود برای اشتباهاتتان، پذیرش نقص‌هایتان و مراقبت از خودتان در سطح عاطفی است، از این رو خود شفقت به شما کمک می‌کند تا با احساسات دشوار کنار بیایید، تاب‌آوری خود را افزایش دهید و روابط سالم‌تری ایجاد کنید.

وی اضافه کرد: خودشفقت‌ورزی بر سه عنصر اصلی «مهربانی با خود»، «انسانیت مشترک» و «ذهن‌آگاهی» بنا شده است؛ مهربانی با خود به این معنی است که با خودتان همان طور که با یک دوست رفتار می‌کنید، رفتار کنید؛ این شامل صحبت‌های مثبت با خود، بخشش اشتباهات خود و مراقبت از نیازهای عاطفی و جسمی خود می‌شود.

محمدی گفت: انسانیت مشترک به این معنی است که به یاد داشته باشید که همه انسان‌ها اشتباه می‌کنند و رنج می‌برند، این به شما کمک می‌کند تا احساس شرم و انزوا را که ممکن است در زمان‌های سخت تجربه کنید، کاهش دهید.

وی افزود: همچنین ذهن‌آگاهی به این معنی است که توجه خود را به لحظه حال معطوف کنید و افکار و احساسات خود را بدون قضاوت مشاهده کنید و این امر موجب می‌شود تا از خود انتقادی و افکار منفی خود آگاه شوید و با آنها مقابله کنید.

این روان‌شناس در خصوص راه‌های افزایش خودشفقت‌ورزی بیان کرد: به جای تمرکز بر نقاط ضعف و اشتباهات خود، بر نقاط قوت و دستاوردهای خود تمرکز کنید؛ وقتی مرتکب اشتباه می‌شوید، خود را ببخشید و به جای سرزنش خود، از آن درس بگیرید، همچنین به نیازهای جسمی و عاطفی خود مانند خواب کافی، تغذیه سالم و ورزش منظم توجه کنید، بنابراین اجازه دهید احساساتتان را تجربه کنید، بدون اینکه آنها را سرکوب یا قضاوت کنید.

وی ادامه داد: تکنیک‌هایی مانند مدیتیشن و یوگا می‌توانند به شما کمک کنند تا ذهن‌آگاهی خود را افزایش دهید؛ اگر برای تمرین خودشفقت‌ورزی به تنهایی مشکل دارید، صحبت با یک دوست یا درمانگر حامی می‌تواند مفید باشد؛ لازم به ذکر است که هیچکس کامل نیست، همه ما اشتباه می‌کنیم و به زمان برای یادگیری و رشد از تجربیاتمان نیاز داریم.

محمدی خاطرنشان کرد: مطالعات نشان داده اند که خودشفقت می تواند موجب کاهش سطح استرس و اضطراب شود و به ما کمک می کند تا با چالش ها و مشکلات زندگی بهتر کنار بیاییم، بنابراین زمانی که با خودمان مهربان هستیم، با دیگران نیز مهربان تر خواهیم بود.

کد خبر 749559

دیگر خبرها

  • هشدار! به خط قرمز نزدیک می‌شوید
  • پادشاهی در تهران که دستورات عجیب صادر می کرد | گفت و گو با پادشاه عجیب را از دست ندهید
  • پادشاهی که دستورات عجیب صادر می کرد | گفت و گو با پادشاه عجیب را از دست ندهید
  • «شمع محفل» در نمایشگاه کتاب رونمایی می‌شود
  • تبیین نگاه قرآنی رهبر معظم انقلاب را نباید در تدوین چند کتاب خلاصه کرد
  • هری کین: بازی در خانه رئال مادرید دشوار است اما ما به خودمان ایمان داریم
  • فتاوای آیت‌الله حکیم در سطح جامعه تحول ایجاد می‌کرد
  • اهمیت توجه به خودشفقتی در چیست؟
  • مطهری: خیلی‌ها قبول نمی‌کردند به تراکتور بیایند
  • مطهری: یحیی نه؛ مسئولیت فنی تیم با من است | برای حیثیت خودمان بازی خواهیم کرد